Wassen

Was je draagdoek altijd vóórdat je deze gebruikt. Bekijk de draagdoek eerst op mogelijke beschadigingen en (weef-)fouten. Een gewassen, gestreken of gebruikte doek kan NIET meer geruild of geretourneerd worden.

Weken:

Vóórdat je de draagdoek voor het eerst wast kun je deze een nacht weken in een badje met water en eventueel een flinke scheut witte natuurazijn. Dit verwijdert de appret: een lijmachtig materiaal wat de draden stug maakt (makkelijk met weven, niet fijn bij dragen).

WEL te weken: (blends met) katoen, linnen, hennep.
NIET te weken: (blends met) zijde, wol, bamboe.

Wastips:

  • Was de draagdoek volgens bijgeleverd voorschrift. Was zeker de eerste wasbeurt niet kouder dan voorgeschreven. Het wassen zorgt dat de draden beter op hun plek fixeren. Een draagdoek met wol, zijde of bamboe was je het beste met de hand. Let bij wol op snelle temperatuurwisselingen in het water. Dit kan gebeuren in de wasmachine wanneer een wolprogramma wordt gedraaid en er kouder wordt nagespoeld.
  • Wanneer je de draagdoek met andere was mee wast, let dan op klittenband en haakjes (zoals ritsen en bh-sluitingen) in verband met mogelijke beschadigingen. Let ook op mogelijke verkleuringen.
  • Gebruik wasmiddel ZONDER bleekmiddelen. Bleekmiddel tast de vezel aan. Een doek met wol, zijde of bamboe was je met een passend (wol)wasmiddel zonder lanoline. Lanoline kan voor vetvlekken zorgen op de delen van de draagdoek niet niet van wol zijn.
  • Gebruik NOOIT wasverzachter. Wasverzachter vergroot het risico op het verschuiven van draden en maakt de draagdoek mogelijk onveilig.

Droogtips:

  • Droog de draagdoek het liefste liggend, bijvoorbeeld op handdoeken om verschuivingen van draden en uitrekken te voorkomen. Je kunt de draagdoek ook uithangen over je wasrek (gebruik je hele wasrek om de rek op je draagdoek te minimaliseren). Een draagdoek met wol, zijde of bamboe droog je altijd liggend omdat deze materialen een groter risico hebben op uitrekken.
  • Blend met katoen, hennep en linnen mogen ook in de droger. Kies voor een koud programma om krimpen te voorkomen. Je kunt een drogerbal of tennisbal in de droger doen.

Strijken:

  • Strijken is een belangrijk onderdeel van het wasproces. Het fixeert de draden. Regelmatig strijken (aan beide zijden) hoort bij het onderhoud van je draagdoek. Zie bijgeleverde voorschriften voor temperatuur. Let hier speciaal op wanneer je een blend hebt met wol, zijde of bamboe. Een draagdoek met deze materialen was en strijk je juist liever zo min mogelijk om beschadiging te voorkomen. Maar maak dat maar eens duidelijk aan een baby 🙂


Volg altijd de instructies van de fabrikant van de draagdoek. Je kunt aan bovenstaande 
informatie geen rechten ontlenen. Deze geldt slechts als indicatie en algemene informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading...